Μετά απο έναν άκρως κοπιαστικό μήνα που το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας στην κυριολεξία “ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ”…οι φίλοι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας με τους εθελοντές του, πηγαίνουμε εκδρομή ΟΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ με αρχικό σκοπό και στόχο ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ!!!
Λίγα λόγια για την “ΕΛΒΕΤΙΑ” της Κορινθίας και τα άλλα μέρη που θα επισκεφτούμε…
ΦΕΝΕΟΣ
Στη «σκιά» του Χελμού και της Ζήρειας, στη δυτική Κορινθία, βρίσκεται η περιοχή του Φενεού, που χαρακτηρίζεται από τοπία που παραπέμπουν σε εικόνες της Ελβετίας, με αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές.
Ο Δήμος Φενεού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας, σε έντονα επικλινές έδαφος (υψόμετρο βάσης 912 μ. και κορυφής 1024 μ). Η αρχαία Φενεός ήταν πόλη-κράτος της Αρκαδίας και από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της. Σήμερα η αρχαία πόλη έχει ανασκαφεί και είναι επισκέψιμη. Έχουν βρεθεί τα αρχαία τείχη, ο ναός του Ασκληπιού, πολλά λείψανα κτιρίων, αγάλματα και μέλη αγαλμάτων και πινακίδες που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσινό. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει και τις καταβόθρες οι οποίες υπάρχουν και λειτουργούν ακόμα και σήμερα.
ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ
Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο σε υψόμετρο 1500 μ., βρίσκεται η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού. Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου χαρακτηρίζεται ως «νέα» για να διακρίνεται από την παλαιά που βρισκόταν χαμηλότερα.
Η παλαιά μονή του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε τον 14ο αι. από έναν Καλαβρυτινό μοναχό. Η μεταφορά της μονής στη σημερινή της θέση έγινε εξ αιτίας των πλημμυρών της λίµνης Φενεού. Στο τέλος του 17ου αι. φαίνεται ότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη πλημμύρα. Τα νερά κατέκλυσαν την παλαιά μονή με αποτέλεσμα οι μοναχοί να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν ψηλότερα ασφαλέστερη τοποθεσία. Από την παλαιά μονή σώζεται μέχρι σήμερα ο μικρός ναός που έχει μετονομασθεί σε Άγιο Φανούριο & βρίσκεται στη Λίμνη Δόξα. Το εκκλησάκι συνδέεται με τη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε λίγα χρόνια λόγω της διάβρωσης του υπεδάφους θα παραμείνει ως νησίδα & θα το επισκέπτεται κανείς μόνο με καΐκι!
Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται και το Κρυφό Σχολείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη. Κατά τους χρόνους της Επανάστασης του 1821, η Μονή λειτούργησε ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου με επικεφαλή τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία.
Η θέα από τον ξύλινο εξώστη της Μονής είναι επιβλητική και γαλήνια, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς με την πεδιάδα του Φενεού να απλώνεται μπροστά του!
Δεν γίνεται να φύγει κανείς από εδώ χωρίς να δοκιμάσει γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο που παρασκευάζουν οι μοναχοί από τα άνθη που καλλιεργούν οι ίδιοι μέσα στη Μονή.
ΚΑΡΥΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Η Καρυά ή Καρυές είναι ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας, δυτικά του Κιάτου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στις πλαγιές της Ζήρειας και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Η Καρυά ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 71 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μετά την Επανάσταση του 1821, με βασιλικό διάταγμα του 1834, η Καρυά αποτέλεσε δήμο και πρώτος δήμαρχος το 1835 ήταν ο Ανδρέας Οικονομόπουλος. Στις 27 Νοεμβρίου 1840 η Καρυά συγχωνεύτηκε στο δήμο Σικυωνίων, αργότερα εντάχθηκε στο δήμο Τρικάλων Κορινθίας, ενώ το 1997 τελικά με το σχέδιο Καποδίστριας ενώθηκε με τα Καρυώτικα στο δήμο Ξυλοκάστρου. Το 1840, το χωριό επισκέφθηκε ο βασιλιάς Όθωνας με την Αμαλία. Οι Καρυές άρχισαν να παρακμάζουν μετά το 1880, όταν άρχισε σταδιακά η κάθοδος των κατοίκων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και προς περισσότερο πεδινές περιοχές της Κορινθίας. Στην Καρυά βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τον 13ο αιώνα, η οποία έχει μετατραπεί σε σχολείο κατά το ήμισυ.
Η Καρυά έχει κρατήσει την παρθένα ομορφιά της με πολύ πράσινο, δάση ενώ στον ορίζοντα φαίνεται η κορυφή της Ζήρειας.